Foorumi

Please or Rekisteröidy to create posts and topics.

oiva yhteiskunta

Hei! Tähän topikkiin voisi kerätä asioita, jotka olisi suotavia yhteiskunnassa. Ja nyt kun alotin ja saan päättää, niin määrään, että ainoastaan toivottavia asioita, eli ei saa käyttää ei sanaa. Noniin eka asia:

1. kannustaa omaan ajatteluun ja tiedonhaluun (miten tämä voisi sitten toteutua, niin ainakin niin, että katu-uskottavat lyylit ja heebot jatkuvasti kyseenalaistavat varmana pidettyjä tietoja ja heidän julkisuudessa annetaan se tehdä, antaen ymmärtää, että kyseenalaistaminen vahvistaa yhteiskuntaa ja ajattelu on aina hyvästä, ota ite selvää!)

topikkiin saa kommentoida idealla, tai sillä, että miksi idea ei ole oiva ja ihan muuten vaan myös...

Kalle has reacted to this post.
Kalle

Oiva avaus! Laaja aihe ja lähestymiskulmia on monia.

Olen sitä mieltä että ihmiskunta tarvitsee kokonaan uuden systeemin vallitsevan itsekkyyttä ja riistoa ruokkivan kapitalistisen massakulutusyhteiskunnan tilalle. Tärkeää tämän valtavan murroksen aikaansaamisessa on visionäärinen kokonaissuunnittelu (Design), joka lähtee planeettakeskeisestä perspektiivistä Buckminster Fullerin ja muiden visionäärien ajatusviivoja seuraten (vrt. Spaceship Earth). Se ei ole mahdoton ajatus, mutta vaatii paljosta luopumista ja kollektiivista heräämistä.

Keskeisessä osassa tämän murroksen synnyttämisessä ovat hajallaan ympäri planeettaa olevat tiedostavat itsenäiset toimijat, ja erityisesti pienet alkuperäiskansat, jotka pystyvät yhä toimimaan kolonialistisen imperiumiväkivallan vastavoimina ja tarjoamaan mielekkään vaihtoehtoisen tavan elää. Muutosvoimaverkostolle pitää  luoda maailmanlaajuinen toteutumismuoto, jotta voimat voivat yhdistyä ja saada taaksensa kriittisen massan. Suunnittelun toteutukseen tarvitaan uudenlaista globaalia vapaata mediaa ja P2P-logiikkaa. Parhaiten tällä hetkellä näitä mielestäni kokoaa yhteen P2P Foundation.

Vaikka ja erityisesti koska verkostoituminen tapahtuu tietoverkkoa käyttäen, on tärkeää myös fyysisen läsnäolon sekä yhteisyyden uudelleen löytäminen ja toisaalta digitaalisen virtuaalimaailman haitallisuuden ymmärtäminen elävän ja voimallisen kulttuurin kannalta.

Tuulia has reacted to this post.
Tuulia

Niin, ideaaliyhteiskunnat toimivat ideaaleina ja silloin, jos päästään aloittamaan puhtaalta pöydältä. Ongelmat kasautuvat kun pitäisi ryhtyä muokkaamaan vallitsevaa systeemiä, jossa tarve pitää kiinni saavutetuista eduista jyllää tavalla tai toisella.

Löysin mielenkiintoisen arikkeli Kallen linkkaamalta P2P Foundationin sivuilta:

Brett Scott on the opportunities and challenges of transforming the economy

Tämä antropologinen näkökulma ekonomiaan tarjosi mielestäni muutaman hyvän pointin ajattelutavan muuttamiseksi ja oivan yhteiskunnan pohjaksi.

mm.

1. muutos tapahtuu hivuttamalla

2. mahdollisimman laaja liikkuvuus ja tiedonvaihto erilaisten yhteiskunnan osasten välillä takaa laajemman ymmärryksen kokonaisuudesta, jonka osa olemme. Tästä ajatuksesta voi ottaa vaikka kiinni tietokoneiden kautta. Ei ole kauaa siitä, kun suuri osa tietokoneen omistavista tiesi tietokoneen toimintaperiaatteet niin, että pienet ja suuremmatkin korjaukset ja myllytykset onnistui, nyt kun näyttö menee pimeäksi, suurin osa käyttäjistä on voimattomia. Jos maailma nähdään avaruusaluksena, pitäisi meistä suurella osalla olla vahva tuntemus sen toimintaperiaatteista, jotta paikalliset korjaukset on mahdollisia.

Kalle has reacted to this post.
Kalle

Jep, tuossa linkattussa artikkelissa Brett Scott piirtää terävää kokonaiskuvaa talouden olosuhteista.

On odotettavissa että uudenlaiset tavat talouden omaehtoiseen yhteisölliseen haltuunottoon lisääntyvät, kun pienen skaalan kokeilut alkavat olla hedelmällisiä ja herättää yhä laajempaa kiinnostusta ja uusia vastaavia projekteja. Helsingissä on aloittanut maaliskuussa lupaavalta vaikuttava Kuusi Palaa niminen kollektiivinen työ- ja tapahtumatila, joka toimii osuuskuntana, johon voi liittyä maksamalla 50 euron panoksen (sisältäen osuusmaksun ja yhden vuoden jäsenmaksun). Kiinnostavasti suunnitellulla pistejärjestelmällä se synnyttää oman sisäisen taloutensa, joka ilmeisesti lisää yhteisöllisyyttä ja sitoutumista. https://kuusipalaa.fi/pages/membership-agreement

Korppiradiolla tulee muuten tuolta tilasta suora lähetys ja BioSignals projektin avaus perjantaina 18. toukokuuta. https://pixelache.ac/events/biosignals-samir-bhowmik-the-battery-is-the-message